Édes skót csigák
Merida hármasiker kisöccsei, Harris, Hubert és Hamish mindig hajlandóak segíteni harcias nővérüknek - különösen ha édes a jutalmuk. A keksztésztából készült, juharszirupos mázzal bevont skót csigák gyors és remek csemegék a gyerekeknek, főleg, ha még sütni is segítenek.
Amire szükséged lesz:
A töltelékhez:
- 1/4 csésze barna cukor
- 1 teáskanél fahéj
- 1/4 csésze liszt
- 1/8 csésze dió, tört vagy darált (szabadon választható)
- 2 evőkanál vaj
A csigákhoz:
- 2 és 1/4 csésze liszt, plusz egy kicsi a tészta kisimításához
- 3 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál só
- 1/3 csésze vaj
- 1 csésze tej
A cukormázhoz:
- 2 evőkanál krémsajt
- 1/2 csésze porcukor
- 2 evőkanál juharszirup
- 1/4 csésze aszalt, édesített vörösáfonya (szabadon választható)
Konyhai eszközök:
- keverőtálak
- habverő
- fakanál
- sodrófa
- konyhakés
- sütőpapírral kibélelt tepsi
- spatula
- hűtőrács
1. Csináld meg a tölteléket úgy, hogy összekevered a barna cukrot, a fahéjat és a diót (ha teszel bele) egy kis keverőtálban. Vágd bele a vajat a cukros keverékbe, majd tedd félre a tálat.
2. Melegítsd elő a sütőt 200 °C-ra. Közben készítsd elő a csigák tésztáját. Keverd össze a lisztet, a sütőport és a sót egy keverőtálban. Addig vágd bele a vajat, amíg borsóméretű darabkák nem lesznek. Öntsd bele a tejet és addig gyúrd, amíg a tészta össze nem áll. Tedd át a tésztát a liszttel beszórt sodródeszkára, majd sodord egy kb. 6 és fél miliméter vastag téglalappá.
Tipp: Annak érdekében, hogy a csigák vastagok maradjanak, olyan rövid ideig sodord a tésztát, amilyen rövid ideig csak tudod.
3. Kend a tölteléket a tészta tetejére. A tészta egyik hosszabb oldalánál elindulva kezdd el felgörgetni a tésztát egy tekerccsé. Finoman nyomd és formázd a tekercset, hogy a lazább tésztarészek a tekercs két szélére kerüljenek és így lezárhas velük azokat. Vágd fel a tekercset kb. 3 cm széles darabokra és távolságot hagyva köztük, helyezd őket a sütőpapírral bélelt tepsibe. Süsd a csigákat egészen addig, amíg a tetejük nem kezd el aranybarnává válni, szóval körülbelül olyan 8 percig.
4. Amíg a csigák sülnek, készítsd elő a mázat úgy, hogy a krémsajtot és a vajat összekrémesíted egy kis keverőtálban. Keverd hozzá a porcukrot és a juharszirupot, amíg egészen puha és krémes nem lesz.
5. Tedd át a csigákat egy hűtőrácsra. Hagyd kihűlni a csigákat, majd vond be őket a mázzal. Szórd be a tetejét az apróra vágott, aszalt vörösáfonyával és már élvezheted is a fenséges ízt.
Jó szórakozást! ;)
|