Csokoládés medvemancsok
Fergus király - és Merida - egyik kedvenc története az, hogyan vesztette el a műlábű uralkodó a végtagját egy harcban a félelmetes Mordu ellen. A legendás medve által inspirálva, ezek a gazdag, csokoládés sütik forgácsolt mandulából készült karmokat kaptak.
Amire szükséged lesz:
- kis fémfazék
- fakanál
- keverőtál
- habverő
- elektromos mixer
- egy sütőpapírral kibélelt tepsi
- fél csésze lágy vaj
- 6 dkg édesítetlen csokoládé, feldarabolva
- másfél csésze cukor
- 3 nagy tojás
- 2 teáskanál vanília aroma
- 2 és 1/4 csésze liszt
- 2 teáskanál sütőpor
- fél teáskanál só
- forgácsolt mandula
- egyszer használatos élelmiszerkesztyűk (a sütik formázásához)
- spatula
- hűtőrács
1. Alacsony lángon olvaszd fel a vajat és a csokit egy kis fémfazékban, folyamatosan kevergetve. Tedd félre egy kicsit az olvasztott csokit hűlni.
2. Keverd össze a lisztet, a sütőport és a sót egy közepes méretű keverőtálban a habverővel. Tedd félre a keveréket.
3. Egy nagy keverőtálba tedd a cukrot és a tojást, majd addig keverd az elektromos mixerrel nagy fokozaton (körülbelül 3 vagy több percig), amíg könnyű és szellős nem lesz. Keverd hozzá a vanília aromát és a félig kihűlt csokoládét.
4. Keverd össze a lisztes és a csokis keveréket egymással. Amikor a tészta egyenletesen kevert (tehát már elég puha), fedd le az edényt folpack fóliával és tedd be a hűtőszekrénybe kb. 3-4 órára.
5. Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra. Az első sütihez gyúrj egy 3 cm-es labdát a mancs elejének, és egy másfél cm-est a mancs hátuljának. Gyengéden nyomd össze a két labdát és tedd őket a sütőpapírral bélelt tepsibe. Simítsd le egy picit a tésztát a hüvelykujjaddal. A karmokhoz nyomj 5 db forgácsolt mandulaszemet a mancs elejébe. Ezzel a módszerrel csináld meg a többi sütit is, megfelelő távolságba téve őket egymástól a sütőpapíron.
6. Körülbelül 8-10 percig süsd a sütiket, majd helyezd át őket egy hűtőrácsra, hogy kellően kihűljenek tálalás előtt.
Jó szórakozást! ;)
|